24 Nisan 2009 Cuma

çukurcumada hisko, kardeşlerin en iyisi

tabi bu kendi iddiası, kardeşlerinin köftesini yemişliğimiz yok. fransız sokağının alt girişine gelmeden hemen sağda. 1976 dan beri aynı dükkanda, öncesinde daha aşağıda yine yakınlardaymış. bütün kardeşleri bu işin içindeymiş, evveliyatında beraber de çalışmışlar ama tövbe edip şimdi sadece kızkardeşiyle yapıyorlar köfteleri.

köftenin dışında pirzola gibi et mamülleri ve birkaç çeşit ev yemeği de bulmak mümkün. ama esas hüneri köfte.

pek iddialı olmayan patates kızartması ve pilavın da bulunduğu tabağı közde biber ve ekmek kızartması şenlendiriyor. piyaz ise ne yazık ki ayçiçek yağıyla.. köftesinin formülünü "1 kilo kıymaya 100 gram ekmek" olarak açıklıyor ama başka hiç bir şey koymadığına kasabının bile inanmadığını ekliyor.

bu köfte tabağı ve piyaza ödenecek rakam 1o lira. sabah 10-11 gibi açılan dükkan gece de yine aynı saatlerde kapanıyor. haber yaptığım her köfteciye tekrar uğradığım gibi bir öğlen saatinde tekrar uğramak üzere ayrılıyorum. afiyet olsun :)

11 Nisan 2009 Cumartesi

sultanahmet'te başka ne yenir ki..

yazdan kalma bir gün (geçen yazdan), bu yaz bi türlü gelmiyor. cumartesi güneşi altında tramvaydan "köfteeee!!.." diye attık kendimizi meriçle.. tramvay durağını köftecilerin önüne yaparsan olacağı bu. üstelik de kuyruk bekledik, neyse ki telsizli dört kata yayılmış operasyon çok sıkı ve fazla beklemiyorsun, ikişer üçer masalara konuşlanıyorsun..

çok geçmeden köftelerimiz de geldi. fotoğraftaki porsiyonlar 1 1/2 (bir buçuk) yanında sadece turşu biber geliyor. acı sos ise orta karar. dayanılmayacak acısı yok. inanılmaz bi sirkülasyon, ocak sürekli çalışıyor ve köftelerin kıvam ve lezzetleri oldukça iyi. ama közde biber ne de güzel yakışırdı şu köftelerin koluna.. 

fiyatlar da tatminkar. ortalamanın biraz üstünde olduğunu söyleyebilirim onu da turistik sultanahmet atmosferine veriyoruz. (bugün oldukça uzlaşmacım sanırım) köfteler oldukça cüsseli olduğu için yanına pilav ya da başka doyurucular gerekmedi ancak bir piyaz bir yoğurt bunlar güzel şeyler.. 


unutmadan, yanınızda nakitle gidiniz, kredi kartları burda geçmiyor.

afiyet olsun.. 

3 Nisan 2009 Cuma

ortaköyde murattan köfte yedik..

epey bi aradan sonra bu sefer ortaköyde friendfeedden organize olup köfte yemeye gittik.. (ayrıca köfte sonrası raporu da burada..) saat 7 gibi köfteci muratı ortaköy dereboyu caddesi üzerindeki vestel bayiinin yanındaki sokak içinde kıskıvrak yakaladık.. tam zamanında gelmişiz ki, bizim köfteleri atmasıyla birlikte tezgahına bir bereket bir kalabalık.. ayağımızın uğurudur belki de.. 

murat 30 senelik baba tezgahını işletiyormuş. babasını 14 yaşında kaybettikten sonra geçmiş tezgahın başına, o gün bugündür de aralıksız devam etmiş. hazırlıklarını sürdürdüğü dükkanına yakında geçmeyi planlıyormuş, sulu yemek de olacak dedi heyecanla.. sembolik olarak arabada da köfteye devam etse dedim içimden.. dükkan köftesi böyle olmaz ki..  

minik köftelerden yarım ekmeğe 8 adet düşmekte. soğanı, köz biberi acımadan koymakta, ayrıca rendelenmiş havuçla da karşılaşmak mümkün tezgahta.. pul biber ise vazgeçilmez aksesuar.. içecek olarak sadce ayran alternatifiniz var.. (bir kontrolsüz kafiye durumundayız bi yandan..)

gelelim fiyatlara.. istanbul tezgah köftecileri odasından belirlenmişçesine muratın da yarım ekmek köftesi 5 lira.. ayran için ayrıca 1 lira ödemeniz gerekmekte.. 

lezzet kişiye özel bir durum elbet, ancak bir daha gidişimde sosa acımam ama havuçsuz bi yarım ekmekte köftelerin daha belirgin olacağını düşünmekteyim..

afiyet olsun..